0
Drenthe Kids To do

5x Leukste musea in Drenthe (ook voor kids!)

Drenthe staat bekend om haar prachtige natuur en schattige dorpjes. Maar wist je dat je hier ook ontzettende leuke musea hebt? Niet alleen voor volwassenen is het de moeite waard om te bekijken. Ook voor kids is het een echte belevenis door de interactieve activiteiten die er in de museau worden georganiseerd. Dwaal door eeuwenoude dorpjes of laat je opsluiten in een echte gevangenis. Een superleuk dagje weg in Drenthe voor het hele gezin. Ik zet mijn tips voor de leukste museau voor je op een rij.

1. Museumdorp Orvelte
In dit dorp kun je zo een hele dag vertoeven. Wandel langs de prachtige monumentale boerderijen en bekijk ze vanbinnen. De smid is nog regelmatig aan het werk in de smidse. Of ga bij de klompenmaker op bezoek die een blok hout omtovert tot een mooie klomp. In de zuivelfabriek van 1899 zie je hoe biologische kaas gemaakt wordt. Met een beetje geluk zie je de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi.

Kinderen kunnen spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen. Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar, een mini-dierentuin met bijzondere dieren, is zeer de moeite waard. Lekker de natuur in, ook dat kan, de omgeving van Orvelte leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeltocht of fietstocht. Juist voor de kids is er een leuk wandelpad aangelegd. Het Houten Pad van Theodoor, dit is een wandeltocht over houten vlonders en bruggetjes.

Dorpsstraat 1 a, Orvelte
Meer informatie

2. Hunebedcentrum
In het Hunebedcentrum duik je in de prehistorie en ontdek je alles over de oudste monumenten van Nederland en hun bouwers. In en rond het museum is van alles te beleven. Zo vind je de grootste hunebed op steenworp afstand van het museum. Daarnaast kun je ronddwalen in het oertijdpark waar je kunt ervaren hoe de eerste mensen leefden in hun huizen en boerderijen. Het leuke is dat er zeer regelmatig oermensen aanwezig zijn die verhalen vertellen en laten zien hoe er werd geleefd. Er wordt vuur gemaakt, gekookt, vuursteen bewerkt, wol geverfd en nog veel meer. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Hunebedstraat 27, Borger
Meer informatie

 

3. Gevangenismuseum
Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Voor de kids een super spannend uitje. Je kunt er rondrijden in een echte boevenbus, klauteren in de klauterbajes en de Vloek van Veenhuizen doen waarbij je Gaius moet proberen te bevrijden.

Oude Gracht 1, Veenhuizen
Meer informatie

  

4. Openluchtmuseum Veenpark
Zien, ontdekken, doen en leren in het grootste museum van Nederland. Van een dorp van plaggenhutten tot het dorpsleven in het veen. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.
Ontdek het Veenpark per stoomtrein, of wat dacht je van een tochtje per turfschip? Voor kinderen is er een grote nieuwe speeltuin en voor de hele familie, van groot tot klein, een digitale speurtocht. Leuk en leerzaam!

Berkenrode 4, Barger-Compascuum
Meer informatie


 

5. Drents museum
Het Drents Museum inspireert jong én oud met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis. Voor kids valt er ook genoeg te beleven. Volg speciale familieroutes bij de grote tentoonstellingen, kraak de code bij Codename Energy of leer de voorname familie Van Lier kennen in het grootste poppenhuis van Nederland. En: kinderen tot 18 jaar hebben altijd gratis toegang!

Brink 1, Assen
Meer informatie


Op de hoogte blijven van de leukste hotspots? Volg Liefs uit het Noorden op Facebook & Instagram!

You Might Also Like...