0
Friesland To do

6x leuke kinderuitjes in Zuidwest Friesland

Het zomerseizoen is geopend! Heerlijk vind ik het om er met het mooie weer op uit te trekken met de kinderen. Samen op avontuur en de schoonheid van Friesland ontdekken. Zuidwest Friesland is een van mijn favoriete regio’s om er op uit te trekken. En wist je dat er hier veel voor kids te doen is? Dit zijn mijn 6 leukste kidsproof plekken in Zuidwest Friesland.

1. Sloten
Wat een leuk stadje is dit! Erg pittoresk met de leuke bruggetjes en vele terrasjes. En er zijn leuke dingen te doen voor kinderen, zoals het museum in Sloten. Saai voor de kinderen? Echt niet! In het museum woont namelijk een muis die al eeuwenlang met zijn familie in het stadhuis woont. Wick neemt de kinderen mee aan de hand van opdrachten, raadsel en knutselactiviteiten mee door het museum. Mijn kinderen vinden het fantastisch, vooral de tekening op glas maken is favoriet. Ga na het museum vooral even lunchen bij De Mallemok. Deze plek heeft een heerlijke terras met grote speeltuin ernaast. Klimmen op het piratenschip, glijden van de glijbaan. Kinderen raken hier niet uitgespeeld.

Meer informatie

2. Blotevoetenpad Gaasterland
Dit superleuke blotevoetenpad is gelegen in Oudemirdum op een mooie locatie tussen Sybrandy’s speelpark en het recreatiegebied Hege Gerzen. Wat een belevenis! Op blote voeten ga je onder meer over stenen, grind, schelpen, dennenappels, door modder, sloten, over boomstammen en lang gras. Onderweg kom je een avontuurlijke oversteek tegen waar je jezelf met een vlotje naar de overkant moet trekken. De route loopt door het bos en langs het mooie kustlandschap. Uitgespeeld? Ga dan nog even relaxen op het naastgelegen strand bij de Hege gerzen. Hier is een speeltuin en een peuterbadje met glijbaan.

Meer informatie

3. Heeg
Heeg staat bekent als gezellig watersportdorp. Maar wist je dat je hier ook een leuke speurtocht kunt doen voor kinderen? Je haalt de speurtocht op bij het bezoekerscentrum in Heeg. Het is een schatkaart waarbij de kinderen op zoek moeten gaan naar de juwelen van Heeg. Hiermee kunnen ze de juweelcode kraken. Lekker wandelen door de mooie straten en opdrachten doen, wat een leuke manier om het stadje te verkennen. Kraak jij de juweelcode? Dan krijg je een juweelzoekdiploma.

Let op: De speurtocht is vanaf 16 juli verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum.

Combinatietip: Ga lekker zwemmen bij het strandje in Heeg met leuke speeltuin.

4. Boer Bart
We zijn al jaren fan van Boer Bart. Een speelboerderij waar ze er ook alles aan doen om het voor de ouders leuk te maken. Toen ik hoorde over de nieuwe landwinkel en de toevoeging van een gezellige kas, wist ik dat het tijd was om weer eens langs te gaan. Voor de kinderen is er van alles te beleven. Zo kunnen ze er rondscheuren op de vele trekkers, op de trampoline dumpen, van de glijbaan af roetsjen of eieren rapen. Is het slechter weer? Dan is er binnen een speelhoek. Voor de ouders zijn er veel leuke zitjes gecreëerd. En het eten is er echt lekker. Er wordt veel gebruik gemaakt van producten van de eigen boerderij en tuin. Probeer vooral ook de pannenkoeken met eigen biologische jerseymelk en eieren uit de kipcaravan.

Meer informatie

5. Kameleondorp
Wie kent ze niet, de avonturen van de bekende tweeling Hielke en Sietse in Kameleondorp? Wij gingen langs bij @kameleon_terherne en wat is het hier leuk. Er is van alles te beleven.

• Rondvaart
Je kunt er een rondvaart maken door het Friese merengebied. Onderweg moeten de kinderen een raadsel oplossen. 

• Kameleoneiland
We kunnen bij het Kameleoneiland afmeren, maar dat doen wij deze keer niet. Op het eiland kun je tal van activiteiten doen, zoals over de sloot zwaaien, polsstokspringen en het trekvlottenpad trotseren.

• De Boerderij
Op de boerderij kun je o.a. een speurtocht doen. Wat is dit leuk opgezet! Overal zijn trappetjes en geheime doorgangen. In elke ruimte is er een fles met een opdracht erin, wat je stap voor stap dichter bij de schat brengt.

Meer informatie

6. Stal De Heamar

Paardenliefhebbers opgelet! Op deze boerderij worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Zoals buitenritten en het verzorgen van pony’s. Je vindt op hun Facebookpagina wanneer de activiteiten plaatsvinden.

Meer informatie

7. Leuke restaurants

Wist je dat Zuidwest Friesland ook veel leuke kidsproof restaurants heeft? Hieronder een paar van mijn favorieten:

Paviljoen Salt in Terherne
Geniet aan het Sneekermeer van een hapje en drankje terwijl de kids zich vermaken op de airtrampoline. 

Badmeester Keimpe in Balk
Aan het Slotermeer vind je de dit leuke restaurant. Er is een omheind speeltuintje waar kinderen met blokken kunnen spelen.

De Koken in Akkrum
Zo’n fijne ongedwongen plek in de haven van Akkrum. Er is een omheind speeltuintje met o.a een buitenkeuken.

Picknickers in Terherne
Een hippe foodbar met veelal biologische gerechten. Kinderen kunnen spelen op het terras in de hangmat of schommel of met ander speelgoed. 

Beachclub Sneek
Nog zo’n heerlijk zomersplekje aan het water. Kinderen kunnen spelen in de speelhoek binnen.

Met wie ga jij deze leuke regio verkennen? Kijk voor meer leuke tips op waterlandvanfriesland.nl

Vind je deze tips leuks? Ik heb een e-book met 100 leuke kidsproof tips in Friesland. Van leuke belevingsbossen, tot horeca met speelgelegenheid, tot de mooiste zwemplekken met kids. Koop e-book >>

You Might Also Like...