0
Friesland

3-daagse tour door Zuidwest Friesland

Prachtige wateren, leuke stadjes en mooie natuur. Daar staat Zuidwest Friesland om bekend. Ook wel het Waterland van Friesland genoemd. Het is de ultieme regio om er een paar dagen op uit te trekken. Maar om de echte pareltjes te ontdekken, moet je even weten waar je moet zijn. Ik ga het je vertellen. Deze 3-daagse roadtrip brengt je langs de mooiste plekken en hotspots in Gaasterland en omstreken. De tour start in Lemmer en eindigd in Bolsward.

Dag 1 Gaasterland
Start je dag goed bij het watersportdorp Lemmer. Neem een heerlijk ontbijtje bij het hippe tentje in het hart van Lemmer: Fem aan het Dok. Je kunt hier fijn buiten zitten met uitzicht over de boten. Maar ook binnen is het goed toeven in het mooie interieur. Slenter na je ontbijt nog even door het dorp of over het strand en rijd daarna verder naar Oudemirdum. 

Hier begint het echte Gaasterland met haar glooiende landschap. Het is tijd om de natuur op te zoeken. Trek je wandelschoenen aan en maak een mooie wandeling door het sprookjesachtige Rijsterbos. Je vindt hier eeuwenoude bomen en statige lanen. Ook met de kinderen kun je leuk wandelen in dit bos want je vindt hier het hippe heksen en paddenstoelen pad. Plof na je wandeling neer op een van de vele terrasjes van het pittoreske plaatsje Oudemirdum. 

TIP
Waarschijnlijk zie je ze vanaf het terras wel voorbij komen: Mensen die rijden op een solex. Dit is ook een superleuke manier om de regio te verkennen. Je huurt ze bijvoorbeeld bij Op Paed in Rijs. Bij dit bedrijf kun je ook bootjes huren waarmee je over de de ‘Gaasterlandse amazone’ kunt varen: ‘De Luts’.

Rijd daarna door naar het Mirnser Klif. Deze plek is gelegen aan het IJsselmeer. Er zit hier een lekker strand, dus neem een duikje, lees een boek of staar in de verte naar alle kitesurfers die je hier ziet. Aan het strand vind je het leuke Paviljoen ’t Mar. De perfecte plek om de dag af te sluiten met een heerlijke borrel of diner. 

Dag 2 Stavoren, Hindeloopen, Workum
Vandaag is het tijd om de Friese elfsteden te verkennen. Stuk voor stuk leuke plaatsjes met een eigen karakter. Start je dag in Stavoren. Ook wel het Kopenhagen van Friesland genoemd door de kleurrijke huizen die je hier vindt. In de haven krijg je direct een vakantiegevoel door de krijsende meeuwen en het uitzicht over de zee. Uiteraard mag een foto met een van het bekendste beeld in Friesland niet ontbreken: Het vrouwtje van Stavoren. Ga lekker uitwaaien op het terras De Potvis. Je kunt hier genieten van een wijds uitzicht en fijn eten. 

Vervolg je trip naar Hindeloopen. Slenter door de pittoreske straatjes. Overal vind je hier mooie bruggetjes en doorkijkjes. Neem een kijkje bij het fotogenieke blauwe reddingsboothuisje in de haven. 

Rijd daarna door naar Workum. Hier is het tijd om wat cultuur op te snuiven. Breng een bezoek aan het Jopie Huisman museum. Het Jopie Huisman Museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Een leuk museum voor jong en oud.

Deze parel mag je ook zeker niet overslaan: El Cafetin. Een superleuk koffiezaakje met, jawel, de allerlekkerste koffie. Maar ook voor heerlijke taartjes en een lunch kun je hier terecht. Neem aan het einde van de dag nog een duikje op het strand ‘It Soal’.

TIP
Wist je dat je dat er in iedere elfsteden stad een bijzondere fontein staat? De 11fountains zijn ontworpen door internationale topkunstenaars. Bezoek de fonteinen tijdens een 11fountains wandelroute.

Dag 3 Bolsward
Mocht je nog geen slaapplek hebben in Bolsward, dan is Het Weeshuis de place to be! Wat een parel van een plek is dit. Ze hebben een prachtige binnentuin en aan ieder detail in het interieur is gedacht. Een goede uitvalsbasis voor jouw bezoek in Bolsward.

Begin je dag goed en slenter langs de grachten en de vele monumenten in de stad Bolsward. Ga langs bij de Broerekerk. Wat een plaatje is dit! Na een brand heeft de kerk in 2006 een glazen overkapping gekregen. Menig fotoshoots en events worden hier georganiseerd. Wanneer je naar binnen stapt snap je wel waarom. 

Daarna is het tijd om wat te shoppen. Ga langs bij van Buren. De enige schapenvachtlooijerij van Nederland. Ze verkopen hier mooie vacht- en leerproducten. Doe de videotour door het pakhuis en ontdek de verschillende stappen in het looiproces.

Trek gekregen? In het verbouwde historische stadhuis vind je restaurant Blend. Een super plek om koffie te drinken met huisgemaakte taart, te lunchen, borrelen of dineren. Extra mooi: Het restaurant biedt een fijne werkplek aan mensen met een verstandelijke beperking.

Hier eindigt de tour. Maar mocht je nog meer willen ontdekken van het mooie Zuidwest Friesland? Rijd dan bijvoorbeeld door naar de verrassende plaats Sneek. Ontdek hier alle leuke plekken in Sneek >>

Meer leuke plekken ontdekken in Zuidwest Friesland? Kijk dan eens op www.waterlandvanfriesland.nl

You Might Also Like...