0
Geen categorie

Arcadia: 100 dagen lang (inter)nationaal cultureel event in Friesland

Het is begonnen! Friesland viert 100 dagen feest met het culturele event Arcadia. Van 6 mei t/m 14 augustus is in de provincie van alles te beleven. Verwacht theater, dans, zang, fotografie, lezingen, discussies, wandelingen, beeldende kunst, literatuur en poëzie. Allemaal met als doel om ons na te laten denken over de vraag: ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’.

Ik ging een kijkje nemen!

PARADYS
Één van mijn favoriete plekken om te wandelen is het prachtige Oranjewoud. Nu is er een extra reden om er naar toe te gaan. De kunstroute Paradys is hier namelijk t/m 14 augustus te bewonderen. Tussen de prachtige landgoederen van Oranjewoud staan 15 kunstwerken van (inter)nationale topkunstenaars in de natuur. Ik ging de route lopend volgen, maar je kunt ook fietsen huren. Bij het startpunt krijg je een plattegrond mee waar QR-codes op te vinden zijn. Via deze QR-codes beluister je een interessante audiotour zodat je meer te weten komt over de kunstwerken op je route. De route leidt je o.a. langs het oudste huis van Oranjewoud waar je binnen een kijkje mag nemen en diverse kunstwerken te bewonderen zijn.

Tip: Ben je klaar met de route? Plof dan neer op het terras bij Hotel/Restaurant Tjaarda midden in de bossen van Oranjewoud.

BOSK
Een bijzondere gewaarwording. Midden in de stad van Leeuwarden opeens een ‘bos’ aantreffen. Dat is wat je kunt verwachten van het project BOSK. Meer dan 1000 bomen trekken door de binnenstad van Leeuwarden wat de stad groen kleurt. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Rondom Bosk worden allerlei exposities en voorstellingen georganiseerd.

Nog meer tips:

GAIA
Hoog op mijn lijstje om nog te bezoeken is het kunstwerk GAIA. Een verlichte bol van zeven meter doorsnee laat je de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. Zo krijg je hetzelfde gevoel welke astronauten ervaren wanneer ze naar de aarde kijken. Erg indrukwekkend! Gaia is tijdens Arcadia op verschillende plaatsen in de provincie te zien, zowel op binnen- als buitenlocaties. 

Fotografie: Thomas Vaer

Fries Museum
Tijdens Arcadia mag een bezoek aan het Fries Museum niet ontbreken. Hier zijn namelijk drie prachtige exposities te bewonderen die je anders laten kijken naar landschap.

Fertile grounds
‘Welke toekomst wil jij voor het Friese veenweidegebied?’. Met gespreksstarters in de zalen en een divers activiteitenprogramma gaat het Fries Museum gedurende de looptijd van de tentoonstelling dieper op het onderwerp in.

À la campagne
De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komen naar Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst.

Swiet – Swit
In de hal van het Fries Museum groeien verschillende eetbare planten in waterbakken. Ze staan op zoet of zout water en krijgen verschillende kleuren licht als voeding. Het kunstenaarscollectief de Onkruidenier stelt met deze installatie vragen over de evolutie van de natuur en de mens.

PAFFF 
Theaterliefhebbers opgelet. Stadsschouburg de Harmonie en Arcadia hebben de handen ineen geslagen en presenteren van 27 mei t/m 19 juni 3 weken lang theatraal spektakel. 20 (inter)nationale vernieuwende kunstenaars en 20 performances dagen jou uit om verder te kijken dan gevestigde normen om het perspectief van een ander te onderzoeken. Verwacht een mix van dans, muziek, symposia, theater, lezingen en grensverleggende verkenningstochten.

Tip: Combineer je bezoek in Leeuwarden met de volgende Liefs uit het Noorden hotspots:

Ga lunchen bij STEK
Dineer bij Post Plaza
Duik het terras op bij Sophias
Bestel een borrelplan bij wijnbar Pecorino
Winkel er op los bij conceptstores Nørd en House of Colour
Blijf slapen in het Post Plaza hotel

Bekijk hier de complete lijst van hotspots in Leeuwarden.

Bekijk voor meer informatie op de site van Arcadia of Visit Friesland

Enjoy Fryslân!

You Might Also Like...