0
Geen categorie

11 fountains magazine tipt: Leuke citytrips in Friesland

Een bezoekje brengen aan de Friese elf steden, I love it! De historische huisjes, schattige straatjes en fijne hotspots. Er zijn veel redenen om de Friese steden eens te bezoeken. Wist jij bijvoorbeeld dat er in iedere stad een bijzondere fontein te vinden is? Misschien heb je de meest bekende in Leeuwarden al eens gespot, met de twee witte hoofden die naar elkaar kijken.

De fonteinen zijn onderdeel van het internationale kunstproject 11 fountains. Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Dit kunstproject is bedacht en samengesteld door Anne Tilroe voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa. 

Magazine
Vandaag is het 11 Fountains magazine uit gekomen. Een magazine met verdiepende verhalen over de fonteinen, het ontstaan van het kunstproject, de kunstenaars en de steden, met inspiratiereizen en sprekende beelden. Het magazine wordt verspreid via de VVV’s en diverse culturele en toeristische locaties. Of download het magazine hier >>

In het magazine vind je 3 routes voor citytrips in door Friesland. Ik mocht een van de drie routes uitlichten; De Ijsselmeerkust route. Lees mee en trek er op uit. 

Ijsselmeerkust -route

Een wandeling door de oude centra van Workum, Hindeloopen en Stavoren is een attractie op zichzelf. De eigenzinnig kunst en cultuur, het water, de terrasjes en de kitesurfers maken deze steden een ideale combinatie voor een citytrip langs de IJsselmeerkust. 

Visserijstad Stavoren

Download hier de stadswandeling in Stavoren

De Vis voor Stavoren is het startpunt van een korte wandeling door de stad. In ongeveer twee kilometer kom je meer te weten over de golvende historie van Stavoren. Neem onderweg een kijkje bij de Friese Vloot, het Blok- huis, het vrouwtje van Stavoren en de gekleurde historische haven. Voor de lunch haal je natuurlijk een visje bij de viskraam. 

Trendsetter Hindeloopen

Download hier de stadswandeling in Hindeloopen

Na de lunch is het tijd om het eigenzinnige Hindeloopen te bezoeken. Slechts tien kilometer verderop stap je in een hele eigen cultuur. Probeer maar eens een woordje Hindelooper te verstaan, daar hebben zelfs doorgewinterde Friezen moeite mee. 

Vanaf de fontein van Hindeloopen start een korte wandeling van 1,8 km langs de historische hoogtepunten van de stad. Maak kennis met de exotische klederdracht, ga uitwaaien op de dijk en bezoek het ‘Eerste Friese Schaats- museum’. Na een kopje koffie bij Restaurant de Hinde met uitzicht op de haven vertrek je naar de stad van de leeuwen. 

Hemels Workum

Download hier de stadswandeling in Workum

Acht kilometer noordelijker ligt Workum, een stad met een echt strand.
De eeuwige wind en het ondiepe water maken dit een Mekka voor kitesurfers. Kleurrijke kites wapperen feestelijk in de luchten boven het IJsselmeer. 

Maak kennis met de kunst en kerken in dit Friese stadje met de stadswandeling vanaf De Woeste Leeuwen. Schilder Jopie Huisman noemde Workum en omgeving de Hemel op aarde. Waarom? Dat vertelt hij in de audiotour van het Jopie Huisman Museum op de route. 

Trek gekregen na al dat wandelen? In Workum kun je terecht voor een snelle hap of lekker dineren bij een van de gezellige terrasjes aan het water. Blijf slapen in een gezellige B&B of een hotel. Voor een bijzondere overnachting maak je van B&B zeilschip de Zeven- wouden je drijvende vakantiehuis. 

Benieuwd naar de andere twee citytrips in Friesland? Download hier het 11 Fountains magazine >>
Benieuwd naar meer informatie over de fonteinen en de kunstenaars? Kijk op 11fountains.nl

PS Benieuwd naar alle wandelroutes per stad? Download hier de wandelroutes per stad >>

You Might Also Like...